جاذبه های گردشگری

جاذبه های تاریخی

تاریخ و تمدن جزء لاینفک هویت هر کشور می‌باشد. کشورهایی که از این موهبت برخوردارند و به خوبی از پتانسیل گردشگری آن بهره گرفته‌اند پیشرفت قابل‌توجهی در صنعت گردشگری خود ایجاد کرده‌اند. کشور ایران نیز از جمله کشورهایی است که با تمدن و تاریخ چندین هزارساله خود، نظر هر گردشگری را به خود جلب می‌نماید. ایران با یادگارهایی از دنیای کهن، تاکنون 21 اثر تاریخی و باستانی خود را در فهرست یونسکو به ثبت رسانده است. اگر بخواهیم در قالب چند هویت و منظر تاریخی به گذشته ایران نگاه کنیم می‌توان به پیشینه خط و تمدن، ایران باستان و اسلام صفوی به‌عنوان مهم‌ترین خواستگاه‌های آثار تاریخی ایران اشاره کرد.

جاذبه های مدرن و انسان ساخت

در دیدگاه رایج، ایران بیشتر به‌عنوان یک مقصد تاریخی برای گردشگران غربی مطلوبیت دارد. متأسفانه طی چند دهه گذشته، رسانه‌های غربی با اغراض سیاسی و تبلیغات منفی و مخرب خود، تا حدی موفق شده‌اند از ایران، تصویری عقب‌افتاده و ماقبل تکنولوژی در ذهن مخاطبان‌شان بسازند که این مسأله، به خوبی در شگفت‌زدگیِ اغلب گردشگران غربی به هنگام اولین مواجهه‌شان با ایران دیده می‌شود. این در حالی است که امروز نه فقط در پایتخت ایران، بلکه در کلا‌ن‌شهرهایی همچون اصفهان، شیراز، مشهد و تبریز یا در مناطق توریستی‌ مانند شهرهای شمالی کشور یا جزیره کیش، جاذبه‌های مدرن و پیشرفته‌ای برای گردشگران داخلی و خارجی وجود دارد.

جاذبه های فرهنگی

فرهنگ ایرانی در تولید لذت، هنر و شادی به‌شدت غنی و مملو از ظرافت‌هایی کم‌نظیر است. ظرافتهایی که به نیت افزایش شادی و هیجان و در نتیجه لذت بیشتر از زندگی در آن تعبیه شدهاند. از شعر و ادبیات فارسی و شهرت و نفوذ جهانی‌اش(آثار مولوی، فردوسی، حافظ و سعدی) تا جایگاه طنز و موسیقی در فرهنگ ایرانیان،می‌توان نمونه‌هایی از این ظرافت‌ها را دید.هنرهای تجسمی و لذت‌های بصری نیز جایگاه ویژه‌ای در فرهنگ ایرانی دارند. به‌غیر از فرش ایرانی (که در دنیا به زیبایی معروف است)،میناکاری، خاتم‌کاری، مُنَبت‌کاری، مُعَرق‌کاری و ده‌ها هنر دیگر، علاقه قابل‌ملاحظه ایرانیان به زیبایی و ظرافت را نشان می‌دهند. عناصر فرهنگ ایرانی، فراتر از مرزهای جمهوری اسلامی است و ردپای گاه پررنگ آن را می‌توان در کشورهای مستقل همسایه نیز سراغ گرفت.

جاذبه های مذهبی

به دلیل برخورداری از تمدنی کهن و حضور پیروان ادیان مختلف در ایران،کشور ما اماکن مذهبی متنوعی دارد. از مجموع نزدیک به ۹هزار مکان مذهبی در نقاط مختلف کشور، به‌غیر از آرامگاه‌های امام‌زادگان و بقعه‌های ثبت‌شده درفهرست آثار ملی، بیش از سه‌هزار مکان مذهبی مقدس دیگر (شامل مساجد، مدارس مذهبی، کلیساها، کنیسه‌ها، آتشگاه‌ها و نیایشگاه‌ها) شناسایی شده است. مذهب نقش برجستهای در شکل‌گیری شهرهایی همچون مشهد، قم، ری، شیراز، قزوین، نطنز، شاهرود، شوش، بسطام، لاهیجان، آمل، اردبیل، گنبدکاووس و…داشته و این شهرها قابلیت‌ فراوانی برای جذب گردشگران مذهبی را دارند. ایران در تمام حوزه‌های مذهبی، می‌تواند توریست بین‌المللی جذب کند و فضای فرهنگی موجود، توسعه توریسم مذهبی-فرهنگی را در آن امکان‌پذیر می‌نماید .

جاذبه های پزشکی

به‌دلیل پایین بودن هزینه‌های درمانی در ایران در مقیاس جهانی،کشور ما ظرفیتی فوق العاده برای جذب گردشگران درمانی از کشورهای اسلامی و منطقه در اختیار دارد؛ تا این حد که با توجه به شرایط مطلوب به ‌وجود آمده ، زمینه برای تبدیل شدن به کشوری پیشرو در گردشگری پزشکی در سطح منطقه، برای ایران فراهم شده است. ایران یکی از پنج کشور پیشرفته جهان در زمینه بیوتکنولوژی است و 9 مورد از 15 مورد مولکول‌های بیوتکنولوژیکِ پرکاربرد در کشور عزیزمان تولید می‌شود. در بسیاری از نقاط کشور ما نیز (از جمله سرعین در اردبیل، محلات، گنو در بندرعباس و فردوس در خراسان) چشمه‌های آب معدنی وجود دارد که پذیرای بیماران بسیاری است. در حال حاضر یک‌چهارم بیمارستان‌های کشور در حوزه گردشگری سلامت فعالند و در رشته‌های تخصصی چشم، قلب، زیبایی، نازایی و اعصاب، رنکینگ یک تا پنج را در اختیار دارند.

جاذبه های طبیعی

ایران کشوری گسترده و چهار فصل است و مناطق طبیعی و تاریخی متنوعی دارد. خیلی از جاذبه های ایران در داخل و خارج از کشور شناخته شده هستند و خیلی دیگر از جاذبه ها نا شناخته باقی مانده اند. در میان جاذبه های گردشگری ایران، مناطقی بسیار زیبا با طبیعت بکر وجود دارند که موجب شگفتی و حیرت هر بازدیدکننده ای می شوند. برخی از مناطق طبیعی ایران به قدری زیبا و منحصر به فرد هستند که مثال آن ها را در دنیا نیز نمی توان یافت.از کوهستان های بلند تا صحراهای پست و از جنگل های انبوه تا چشمه های عجیب و غریب همگی از زیباترین مناطق طبیعی کشورمان می باشند.

نگاه جهانی

هر روز در این کشور (از ویژگی‌ های آن) کاملا از سخن گفتن باز می‌مانم … اگر فقط دنیا می‌ دانست.

توئیتر Ólafur Arnalds نوازنده و موسیقی دان ایسلندی در سفر به ایران.

آنچه ایران به ما تقدیم کرد؛ شعر، باغ‌ها، تحملِ غیر، نجوم، مهندسی‌ و پزشکی!

نشریهGeoHistoireفرانسه،یک شماره را به تمدن ایرانی اختصاص داد.

چه احساسی پیدا می کنید وقتی که ترکیبی از هندسه، خطاطی و رنگ های شاد و سرزنده را می بینید؟ طراحی هایی که داخل مساجد ایران می بینید به معنای واقعی دلفریب هستند.

عکاس اروپایی در سفر به ایران

آمدن به ایران یک تجربه غیرمنتظره است،ایران برایم مثل بهشت بود.امنیت در ایران بسیار بالاست و اولین جایی بود که می دیدم اگر کاملا غریبه هم باشی ، مردم طوری مهربانی می کنند که انگار مدت هاست تو را می شناسند.

روایت سفر یک گردشگر کانادایی از سفر به ایران

آمار و ارقام گردشگری در ایران

بر اساس آمار سازمان گردشگری، سهم صنعت گردشگری ایران از تولید ناخالص داخلی، حدود 119 میلیون دلار (معادل 2.4 درصد) است که پیش‌بینی می‌شود در سال 1402، به چهار درصد افزایش یابد. همچنین در حال حاضر، 475 هزار ایرانی در صنعت گردشگری و صنایع مرتبط با آن مشغول به کارند که این میزان، 1.2 درصد از کل نیروی کار فعال در ایران را تشکیل می‌دهد و بر اساس برنامه‌های دولت، باید تا سال 1402، به 3.2 درصد افزایش پیدا کند.
مطابق آمارهای منتشره از سوی سازمان جهانی گردشگری، گردشگری ایران در سال گذشته (1395) ۱۲ درصد رشد داشته، درحالی‌که رشد جهانی گردشگری 4 درصد بوده است. شاید به‌همین دلیل، سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در حوزه گردشگری طی سال 95، رشدی 20 تا 30 درصدی را به‌همراه داشته است. بااین‌حال براساس اعلام رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، طی دو سال گذشته، آمار ورود گردشگران خارجی به کشور تنها 4.6 دهم درصد گردشگران دنیا بوده است.